Nyvalgt byrådsmedlem fra Nye Borgerlige: ”Jeg er byrådsstemmen fra virkeligheden”

Foto: skanderborg.dk og Karina Kirk

Nye Borgerlige er med Karina Kirk for første gang valgt ind i Skanderborg Kommunes byråd. Den 46-årige sosu-assistent ønsker at veksle bureaukrati til varme timer på social- og ældreområdet.

Af Frederik Flintegaard

Kort efter nytår havde de nye danske byråd første arbejdsdag efter kommunalvalget i november. I Skanderborg Kommune betød det et velkommen til et nyt parti. Nye Borgerlige er med Karina Kirk som byrådsmedlem for første gang repræsenteret i kommunen.

46-årige Karina Kirk er uddannet social- og sundhedsassistent og har i 25 år bl.a. arbejdet med handicappede samt i ældreplejen og psykiatrien.

Fra sit sæde i byrådet håber hun på at ændre en bureaukratisk udvikling på disse områder.

”Jeg ønsker mere nærhed og flere varme timer. Der skal være mindre bureaukrati og registrering,” forklarer hun.

Desuden mener Karina Kirk, at kommunens ressourcer nogle gange bliver brugt forkert.

”Vi bruger mange penge på indvandrere og udlændinge. Nogle af dem skaber uro og utryghed, og mange bidrager ikke til det samfund, de nyder godt af. I stedet er nogle med til at ødelægge vores samfund og vores danske værdier,” fortæller hun. 

”Og når penge bruges på dem, så er der færre i kassen til udsatte grupper og ældre. Det, synes jeg, er unfair og urimeligt. I stedet bør man hjælpe udlændingene, hvor de er fremfor at lade dem komme hertil.”

Med sit CV tror Karina Kirk på, at hendes ord vejer tungt, fordi hun indgående kender til forholdene på social- og ældreområdet.

”Jeg er stemmen fra virkeligheden. Jeg kan bringe virkeligheden til bordet i byrådet. Jeg mener, at social- og omsorgsområdet trænger til at blive kigget på. Og det må betyde noget, at jeg selv har været der som ansat,” forklarer byrådsmedlemmet.

Markant mandatfremgang på landsplan
Det er ikke kun i Skanderborg Kommune, at Nye Borgerlige har sparket døren ind til byrådssalen. 

Partiet gik ved kommunalvalget i november fra ét byrådsmedlem på landsplan til i dag at sidde i over halvdelen af kommunalbestyrelserne med i alt 64 byrådsmedlemmer. 

Det skyldes ifølge Robert Klemmensen, professor i Statskundskab ved Syddansk Universitet, først og fremmest nogle landspolitiske tendenser, der op til kommunalvalget gav vind i sejlene hos partiet.

”Op til kommunalvalget blev Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti fyret fra partiledelsen. Det skærmede for den indvandrerkritiske dagsorden, som de tidligere har ejet, men som Nye Borgerlige også nu tapper ind på,” forklarer han.

”Derudover har Nye Borgerlige udnyttet den ballade, der har været i Venstre som følge af Inger Støjberg-sagen. Så jeg tror primært, at Nye Borgerliges stemmer kommer fra tidligere Dansk Folkeparti- og Venstre-støtter”.

Samtidig mener Robert Klemmensen, at partiets samlede politiske linje tiltaler mange vælgere.

”Deres økonomiske politik er meget liberal, og deres udlændingepolitik er meget hård og indvandrekritisk. Det falder i mange vælgeres smag.”

Nye Borgerliges markante fremgang i kommunalpolitik kan give en overset fordel for partiet på Christiansborg, mener Robert Klemmensen. 

”Mange partiforslag, som folketingspolitikerne gør sig til talsmænd for, kommer fra kommunerne. Derfor giver byrådspladserne i hele landet partiet information. De får indsigt i rigtige menneskers konkrete udfordringer. På den måde bliver forslagene også mere realistiske,” forklarer han.

“Nye Borgerliges politik er min DNA”
Den værdifulde information kan Karina Kirk i Skanderborg Kommune hjælpe partiets folketingsgruppe med. 

En folketingsgruppe med en politisk linje, som også vil afspejle sig i Karina Kirks arbejde som byrådsmedlem.

”Jeg har endnu ikke oplevet at være uenig med partilinjen. Deres politik er nærmest som taget ud af min DNA. Partiets politiske linje bygger på overbevisninger, som jeg har haft hele mit liv,” fortæller hun.

På trods af at Nye Borgerlige nu er repræsenteret i Skanderborg Kommune, så har partiet kun én plads ud af 29 i byrådet. Det klare undertal skræmmer dog ikke Karina Kirk.

”Det tænker jeg ikke så meget over. Hvis byrådet ikke synes om min politik, så ville det ikke hjælpe, at vi var tre eller fire fra partiet, der sagde det samme,” afslutter hun.