Hjertestarter sat op ved Efterskolen Ådalen i Hørning

Hjertestarteren er placeret på Brogårdsvej 4 i Hørning. Foto: Frederik Flintegaard

Forstander Kim Fleischer fortæller, at hjertestarteren er tilmeldt hjerteløberordningen og kan benyttes døgnet rundt. 

Af Frederik Flintegaard

Hvert år rammes 5.400 danskere af hjertestop uden for hospitalet ifølge Hjerteforeningen.

Skulle uheldet være ude i Hørning, vil der i fremtiden være hjælp at hente. For nu er en offentlig tilgængelig hjertestarter sat op ved Efterskolen Ådalen på Brogårdsvej.

Det er efterskolens forstander, Kim Fleischer, der har taget initiativ til at sætte hjertestarteren op. Han fortæller, at den kan benyttes døgnet rundt og er tilmeldt hjerteløberordningen. En ordning, som betyder, at tilmeldte løbere får besked på telefonen om et hjertestop tæt på. 

”Hjerteløberne i byen kan så hente hjertestarteren her. Dermed kan den redde hvem som helst i lokalområdet, og alle kan få gavn af den – ikke kun vores elever,” forklarer Kim Fleischer. 

Forstanderen ser hjertestarteren som en naturlig del af efterskolens udvikling.

”Efterskolen deler økonomi og faciliteter med friskolen Åskolen, som ligger lige ved siden af. Vi har i en årrække fået flere elever og derfor også flere ansatte. Så jeg mener, at vi har et ansvar for at øge mulighederne for at redde liv i nødsituationer. For vi ser desværre også, at unge mennesker kan få hjertestop,” fortæller han.

Kim Fleischer har kun modtaget positiv respons på hjertestarteren.

”Både personalet på skolen og de lokale synes, at det er dejligt og positivt, at den er blevet sat op i byen. De synes, det er fedt, at vi har gjort det.”

Den nye hjertestarter i Hørning er nummer 197 i Skanderborg Kommune. 

Hjertestarteren er købt gennem Falck. Foto: Frederik Flintegaard

Overlevelsesrate ved hjertestop er firedoblet

Hørning er langt fra det eneste sted i Danmark, hvor hjertestarterne skyder op, for på landsplan er der i dag mere end 200 gange så mange som i 2007. 

I alt er 21.210 hjertestartere sat op i Danmark. 

Ifølge Fredrik Folke, overlæge og klinisk professor ved København Universitet, skyldes den markante stigning et holdnings- og adfærdsskift i befolkningen.

”Ved et hjertestop tænkte man tidligere, at det var forbeholdt professionelle ambulancefolk at hjælpe. Men det er lykkes at informere om, hvor afgørende det er at træde til i de første kritiske minutter efter et hjertestop. Vi er blevet bevidste om, at alle kan gøre en forskel. Desuden tør folk i højere grad at træde til end tidligere,” forklarer han.

De mange nye hjertestartere har medvirket til, at flere overlever et hjertestop. På 20 år er overlevelsesraten firedoblet.  

”Stigningen i overlevelsesraten kan også tilskrives de mange nye hjerteløbere, som henter hjertestarteren og giver patienten hurtig behandling,” vurderer overlægen. 

I Danmark er næsten 130.000 personer tilmeldt som hjerteløber.

Overlevelseschancer ved et hjertestop


1 ud af 30 overlever et hjertestop, hvis der kun bliver ringet 1-1-2, inden ambulancen kommer. 
 
1 ud af 10 overlever et hjertestop, hvis en form for hjertemassage eller kunstigt åndedræt gives, inden ambulancen kommer. 
 
1 ud af 2 overlever et hjertestop, hvis en hjertestarter benyttes indenfor få minutter, inden ambulancen kommer.



Kilde: Fredrik Folke, overlæge og klinisk professor ved København Universitet

Fredrik Folke ser de mange nye hjertestartere og hjerteløbere som et modbevis, på tendensen om at folk har nok i sig selv.

”Man plejer at sige, at folk mere og mere passer sig selv, men det taler disse tal imod. Vi hjælper faktisk hinanden, når nøden er størst. Det er en meget positiv udvikling,” afslutter han.