Fælles om Ry: Vi arbejder ikke for at ophæve fredningen ved Knudsø

Bestyrelsesformand i foreningen Fælles om Ry melder klart ud, at foreningen ikke arbejder for en ophævelse af fredningen i området omkring Knudsø og er ærgerlig over debattens udvikling.

Af Klara Trebbien

I slutningen af 2021 fremlagde Fælles om Ry i samarbejde med en arkitekt scenariet om at bygge boliger på de fredede arealer omkring Knudsø. Det affødte en konflikt, som bestyrelsesformand i foreningen, Per Bille, ærgrer sig over. Per Bille gør det i dag klart, at der aldrig har været tale om et forslag, men snarere et oplæg til debat.

”Vi kan som forening ikke arbejde for en bestemt udvikling af byen,” siger han.

Illustration: Sigrid Langgaard


Drømme om dialogkaffe
Spørger man Per Bille, så mener han, at byen er unik, og at borgerne i Ry har noget, de skal passe på. Han er ked af, at de i Fælles om Ry ikke er lykkedes med at kommunikere, hvad de ønskede at opnå ved at lægge scenarierne frem. Nemlig, at skabe en dialog om, hvor Ry skal hen i fremtiden. Det er ikke lykkedes efter hensigten i denne omgang, og det ligger Per Bille på sinde:

”Jeg har haft søvnløse nætter over det her og været utroligt ked af, hvordan det er endt.”

Per Bille giver udtryk for, at han stadig tror på dialogen og drømmer om, at mennesker med forskellige holdninger til Rys udvikling kan mødes over en kop kaffe.

”Jeg giver gerne den kop kaffe.”

Rundt om søen
Scenariet, der skabte balladen, blev kaldt ’Rundt om søen’ og indebar en såkaldt modernisering af fredningerne i området omkring Knudsø. Spørger man bestyrelsesformand for Dansk Naturfredningsforening i Skanderborg, Lars Søgaard-Jensen, så er idéen om en modernisering af fredningen uholdbar:

”Jeg har svært ved at forstå, hvordan man kan modernisere et 10.000 til 20.000 år gammelt landskab. Det hænger ikke sammen,” siger han.


Utilfredshed hos borgere
Scenariet ’Rundt om søen’ blev heller ikke modtaget med lutter begejstring, og flere borgere ytrede utilfredshed over scenariet, der har givet inspiration til flere læserbreve.

Utilfredsheden blev ikke mindre, da bestyrelsesmedlem i Fælles om Ry Ole Bech Jensen udtalte til medierne, at idéen om at udvide Ry omkring Knudsø fortsat var en idé, der skulle arbejdes videre med. Per Bille gør klart, at Ole Bech Jensens kommentarer ikke er udtryk for Fælles om Rys position i sagen.
Ole Bech Jensen er desuden citeret for at sige, at visioner ikke er noget, man diskuterer med almindelige mennesker. Det udsagn vil Fælles om Ry ikke stå på mål for. Det er ifølge Per Bille ”i diametral modsætning til det, de arbejder for i bestyrelsen”.

Per Bille vil fortsat gerne stå på mål for, at Fælles om Ry bragte udvidelse af Ry omkring Knudsø på banen som et scenarie, men han understreger, at der ikke var tale om et forslag, men et scenarie for udvikling.

En perle
Hvis man spørger bestyrelsesformanden i Danmarks Naturfredningsforening Skanderborg, er det ikke et udtryk for udvikling at pille ved fredningen omkring Knudsø. Han mener derimod, at det er et udtryk for afvikling, og han forstår godt, at idéen om at affrede Knudsø har vakt uro.

”Det er en perle. Det er derfor både turister og borgere er interesserede i at være her,” siger Lars Søgaard-Jensen.

Han henviser desuden til fredningskendelsen, der beskriver området som det sted i landet, hvor man tydeligst kan se isen og smeltevandets arbejde fra istiden.